Contact

Agenda : - Open monumentendag

Data:
11-09-2021
10:00 - 17:00
Locatie: Fort Giessen, Giessensesteeg 2, 4283 HP Giessen


We vinden het belangrijk dat onze monumenten bewaard en beschermd blijven. Zo kunnen ze bezocht en bewonderd worden en leren ze ons waar we vandaan komen en wie we zijn.

Altenatuur en Archeo Altena maken het dit jaar weer mogelijk om Fort Giessen te bezichtigen. Zo kunt u kennismaken met de geschiedenis van 140 jaar geleden.
Fort Giessen is één van de zuidelijkst gelegen forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een verdedigingslinie uit de 19e eeuw die zich uitstrekte van de Zuiderzee tot aan de Biesbosch.

Beleef WOI met een spannende tocht door en rondom het fort. Onderweg kom je langs kruitkamers en buiten, met een trekpontje over de gracht, een educatiepark met loopgraaf. Op het buitenterrein kunnen bezoekers ook genieten van de mooie natuur de bijzondere vormgeving van de forten en het prachtige kwaliteit van het bouwwerk. Buitenom de fortgracht ligt een opengesteld wandelpad, het Koekkoekspad, zo kunt u het fort van alle kanten bekijken.
 
Het fort is gebouwd in de jaren 1878-1881 ten zuidwesten van het dorp Giessen. Het diende ter voorkoming van een directe aanval op de vesting Woudrichem en hield ook de zuidelijke Maasdijk onder vuur.

Brabants Landschap is eigenaar en heeft het Fort geheel laten restaureren.