Contact
Pyamazweefvlieg
Platbuik

Agenda : - Hooiland

Categorie: Film met na afloop vraag en antwoord met de makers
Data:
28-11-2024
20:00 - 22:00
Locatie: fort Giessen, Giessensesteeg 2, 4283 HP Giessen

Deze avond vertonen we op Fort Giessen de documentaire 'Hooiland', een film over de ontwikkeling van nieuwe natuur in het Binnenveld. Het Binnenveld is een landbouwgebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen waarvan grote delen sinds 2018 opnieuw zijn ingericht als natuurgebied. Het gebied was door haar bijzondere ligging ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland, maar door de modernisering van de landbouw veranderden de weilanden in grote eenvormige grasvlaktes met weinig biodiversiteit. Door de bijzondere samenwerking van boeren, burgers, Staatsbosbeheer en overheden is een plan ontstaan voor het terugbrengen van de bijzondere oorspronkelijke hooilanden. In de periode 2018-2022 is de voedselrijke toplaag van een groot deel van ongeveer 350 hectare aaneengesloten grasland afgegraven. Ook is een deel van de oorspronkelijke Kromme Eem hersteld. Zo is er een aangesloten natuurgebied ontstaan van circa 530 hectare. De natuur krijgt nu de kans om opnieuw te beginnen. Deze documentaire van 50 minuten brengt de totstandkoming van het gebied in kaart.



Eerst kijken we met zijn allen naar de film. Daarna kunnen we in gesprek met een van de makers van de film, Melchert Meijer zu Schlochtern en met Fons Koomen van Stichting Mooi Binnenveld. Hij kan meer vertellen over de samenwerking tussen de verschillende partijen die betrokken waren bij de realisatie van dit schitterende voorbeeld van natuurherstel.
 
Wij hopen dat het de kijkers kan inspireren om in actie te komen en hoop kan geven dat herstel van biodiversiteit mogelijk is.  Welkom!