Contact
Platbuik

Nachtvlinders (Micro) top 15

Nachtvlinders van Altena

De 'micro' nachtvlinders worden ook wel motten genoemd. Motten hebben vaak een negatieve naam vanwege de schade of hinder die ze soms aanrichten. De eikenprocessierups en de buxusmot zijn daar voorbeelden van.
De eikenprocessierups is vanuit het zuiden naar ons land gekomen omdat, door de klimaatverandering, de temperaturen stegen en de winters zachter werden. De buxusmot is waarschijnlijk door import van planten meegekomen vanuit Duitsland. Van beide soorten weten we inmiddels wat de gevolgen zijn van hun aanwezigheid. Motten die al veel langer bekend waren zijn de motten die gaatjes maken in onze kleren. Voor de goede orde; het zijn de larven van de motten die de veroorzakers zijn. Behalve de kledingmot heb je ook cacaomotten, graanmotten, meelmotten etc. Allen hebben zo hun voorkeur zoals je aan de naam kunt zien.
Toch hebben motten ook hun goede kant. Zo helpen ze bij de bestuiving van planten. In de voedselketen is het voedsel voor o.a. vleermuizen.

In Nederland komen ongeveer 2300 soorten nachtvlinders voor. Daarvan zijn er ongeveer 1400 microvlinders.
In Altena zijn er vanaf het jaar 2000 tot nu bijna 1000 nachtvlinders waargenomen volgens de gegevens uit www.waarneming.nl.
Hierna staat daarvan de top 15 afgebeeld met hun kenmerken en plaatsen waar ze in Altena gespot zijn. Een rood blokje is een vierkante kilometer groot. Hoe roder zo'n km-hok is hoe meer waarnemingen er zijn geweest. De gegevens komen van waarneming.nl en gegevens uit eigen waarnemingen. De foto's zijn gemaakt door Jan van Haaften.Terug naar Nachtvlinders