Contact

Notulen 2019

Algemene Ledenvergadering 2019

Fort Giessen, 19 februari 2019,  Aanvang 20.00 uur

Aanwezig 28 leden.

Afgemeld: Marja Dubbeldam, Peter van Breugel, Ernst-Jan van Haaften.

1. Opening

Onze voorzitter Jaap van Diggelen opent de vergadering met een aanhaling van de manifestatie van de Boeren Landdag in het Beatrix theater te Utrecht, alwaar onze weidevogelspecialiste Len Bruining, samen met ANV-coördinator Meeuwis Millenaar onze weidevogelactiviteiten voor het landelijk voetlicht mocht brengen.

Daarna memoreert Jaap nog maar eens dat er in 2018 veel gebeurd is aan het uiterlijk van het fort. Ook stond hij stil bij het uitbaggeren van de fortgracht en de grondige restauratie van de artillerieloods. Ook het tot stand komen van het WOI-parkje wordt onder de aandacht gebracht. De restauratie als geheel is officieel beëindigd op de 'openingsdag', 14 april 2018, waarbij verschillende belanghebbenden, waaronder mensen van Brabants Landschap en de Provincie het woord gevoerd hebben.

Dan gaat de voorzitter verder met de vernieuwingen in het fort. Hij haalt de WOI-tentoonstelling aan die op de benedenverdieping is ingericht en de plannen om in de zaal van de voormalige ziekenboeg een permanente natuurtentoonstelling in te richten. Brabants Landschap wil graag dat het fort op gezette tijden voor bezoekers opengesteld gaat worden.

Om dat in goede banen te leiden zal er een oproep gedaan worden voor vrijwilligers die tijdens de openstelling als gastvrouw of gastheer op willen treden. Het voornemen is om het fort op de laatste zaterdag van de maand open te stellen voor bezoekers. Ook meldt Jaap dat het beheer van het fort geformaliseerd is. De groep die zich daarmee bezig houdt, is gerekruteerd uit de leden/bestuur van de Archeologische vereniging en Altenatuur. Dit alles onder de naam: Fort Giessen Beheer, afgekort FGB. Voor Altenatuur nemen Jaap van Diggelen en Herman van Krieken de honneurs waar.

Jaap sluit af door nog even een paar opvallende items te noemen: Weidevogelfestival in de maand juni en de Dag van de Duurzaamheid in oktober. Tot slot eindigt hij met zijn stokpaardje: het aantal leden is en blijft royaal boven de 400.

 

2. Notulen van 20 februari 2018, gepubliceerd in Altenatuurtje 108

Ter discussie. Het blijft stil. Conclusie: goedgekeurd.

 

3. Jaarverslag van de secretaris

Vanwege het tijdsbeslag geeft de secretaris een korte PowerPoint- presentatie met slechts titels van activiteiten waarbij hij mondeling uitleg gaf.

◼︎ Bestuur; besproken werd o.a. de:

● Mestverwerking Meeuwen ● DACAPO lezing Nieuwendijk

● Dag van de Duurzaamheid ● Bomen in de dorpen

● Milieudefensie/SHELL procedure ● Uitstapje bestuur naar Essen (B)

● Bestuur samenstelling ● Grip op water

● Boerenerfdag 16 aug. ● Zwaluwentil Sleeuwijk

● Opening fort ● Verwarming fort door heatpipes

● Bezoek Veldzicht.

◼︎ Vogelwerkgroep;

● Natuurbouwwerk Dussen ● Vogelwerkgroep West Brabant ● Gastlessen ● Vogelcursus

◼︎ Plantenwerkgroep

● Excursie Groesplaat Margo/Wouter

● Eindejaarsinventarisatie ● Campus jaarrond monitoring

◼︎ Beheercommissie

● EVZ Den Duyl ● Certificering Part-Ner

● Titel Middenbos wordt Griend ● Poortweg vlierbosje

● Natuurwerkdag (40)  Emmikhoven ● Oogstmaal Liniewerkers

● Samenwerking Liniewerkers B.L. ● Natuurinclusief

◼︎ Weidevogelwerkgroep

● Weidevogelfestival ● Startavond

● Introductiecursus

◼︎ Forteducatie

● Brugklasproject

● Erfgoed monumentendag ● Openstellingen.

◼︎ Altena Nieuwe Energie

● Overstappen ● Energie van Bloemplaathoeve

● Energie van de boer ● Energie van Kraaiveld

● Energie van 't Rondeel ● Eigen panelen

◼︎ Kringloopcentrum

Bij het tonen van de lijstjes van de werkgroepen zijn geen opmerkingen gemaakt die aanpassingen noodzakelijk maakten.

De voorzitter dankt de secretaris voor het jaaroverzicht.

Vervolgens krijgt de penningmeester het woord.

 

4. Jaarverslag Penningmeester

Margo loopt de belangrijkste punten van de jaarrekening en de begroting langs.

De meest opvallende punten:

● Dat we een lid hebben dat voor €300,- voor het leven lid is.

● Dat we onze eigen gesubsidieerde grienden samen met de overige leden van het Natuur Collectief moeten keuren. Maar vooral ook dat de bedragen omhooggegaan zijn. Rob Mulder van de Beheercommissie heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om ons op een goede manier door de keuring te geleiden

● Bij het bespreken van de balans is door Margo nog eens helder uiteengezet hoe het bedrag van de kachel van de kringloop in de boeken is verwerkt. Dit op voorspraak van de accountant van het Kringloopcentrum.



5. Verslag kascontrolecommissie

● Ernst-Jan van Haaften en Jan de Peuter hebben bij Margo de boeken gecontroleerd. Jan verwoordde de resultaten. Men vond dat het goed gebeurd was. En dat de penningmeester dus décharge verleend kan worden. Aldus geschiedde.

● Ernst-Jan treedt uit de commissie en Jan zal volgend jaar met Bart Verkade de boeken controleren. De voorzitter dankte Jan en dus de commissie, voor het geleverde werk. En Bart voor zijn toezegging voor volgend jaar.

6. Bestuursverkiezing

Wouter van Rijsbergen en Jaap van Diggelen worden bij acclamatie herkozen. Terwijl Herman van Krieken aangegeven heeft af te treden.

Jaap spreekt Herman toe:

In 1994 wordt Herman verzocht toe te treden tot het bestuur. Herman zegt toe dat te doen zodra zijn raadslidmaatschap in Aalburg beëindigd is. Dit geschiedt in februari 1995. Herman ontpopt zich als een ware en bekwame notulist die vooral niet nalaat actuele onderwerpen, de ruimtelijke ordening betreffend, nauwkeurig en bij herhaling aan de orde te laten komen. Herman heeft ook als prettig aanwensel om als eerste op het fort aanwezig te zijn en dan even koffie te zetten. Herman wordt lid van de vogelwerkgroep en staat daar zijn mannetje. Hij blijkt vooral nauw verbonden te zijn met de fauna rond zijn nieuwe huis. Landt er een buizerd of meldt zich een patrijs dan laat hij dat aan collega vogelaars en bestuursleden weten. Ook via 't Altenatuurtje kunnen we daar met zijn allen deelgenoot van worden.

Herman staat erom bekend duidelijke standpunten in te nemen. De term zwart-wit past wel bij hem. Arm tegenover rijk, jacht kent geen goede kanten, inrichting landschap - voor 'polderen' is weinig ruimte! Recht is recht. Krom is krom.

Recent: Mestverwerking Meeuwen Herman start bezwarenprocedure (buurman op afstand tot kasteel Meeuwen). Altenatuur maakt bezwaar vanwege de doelstelling van de vereniging: geen industrie bij Meeuwen. Op 31 december krijgt Altenatuur de mededeling dat de procedure positief is beëindigd voor Herman en onze vereniging.

Herman: de actievoerder met tomeloze inzet. Heeft te kennen gegeven nog actief te blijven voor de beheercommissie, de vogelwerkgroep, beheergroep voor het Fort (FGB) en als voorzitter van het kringloopcentrum. Jaap dankt Herman voor zijn 24 jaar trouwe toewijding.

Herman wil ons deelgenoot maken van zijn reden tot opzegging van de bestuurstaak.

● Verschil van inzicht en gebrek aan vertrouwen in de aanpak van de energietransitie. Met name de plannen voor het bouwen van windmolens wordt te gemakkelijk overgelaten aan initiatiefnemers zonder dat de overheid nog aanspreekbaar is voor bezwaren.

● Het inleveren van het landschap ten koste van biodiversiteit is wat hem betreft nauwelijks acceptabel.

Geloofwaardigheid is in het geding.

Tot slot: "Beste leden, bestuursleden, we hebben een fantastische vereniging, samen op voor bijvoorbeeld een goede energietransitie. Hartelijk dank."

Luid applaus klinkt.

De voorzitter overhandigt Herman een fikse bos bloemen.

Jaap vervolgt:

Uiteraard roep ik nog maar eens op om kandidaat-bestuursleden te melden. Er is zinvol mooi en dankbaar natuurwerk te doen.

 




7. Rondvraag

Len Bruining doet een oproep aan vlinderliefhebbers om een werkgroep op te richten. Waarvan acte.

Rondje verkiezingen voor Waterschap en Provincie. Michiel de Raaf, verkiesbaar voor Natuurlijk Water, brengt belang van Waterschap onder de aandacht. Hannie Visser-Kieboom, verkiesbaar voor CDA, beaamt vanaf de achterbank de woorden van Michiel.

Provincie Noord-Brabant. Bart Verkade is verkiesbaar voor Groen Links. Waarvan acte.

 

8. Pauze

De voorzitter kondigt de pauze aan. In de pauze wordt geanimeerd over allerlei onderwerpen gediscussieerd.


9. Presentatie over de werkzaamheden van de Liniewerkers

Jos Schenkeveld brengt na de pauze de relatie van Brabants Landschap met zijn de Liniewerkers en Altenatuur op een uitnodigende wijze in beeld.


10. Sluiting

Zo rond de klok van kwart over tien besluit de voorzitter de ledenvergadering van 2019.

Het is ruim na elven als de laatsten het fort verlaten.

Johan Koekkoek, secretaris.

Terug naar Archief.