Contact

nieuwsbrief september 2020

Altenatuur 40 jaar
Op 5 november 1980 werd Altenatuur opgericht. Het bestuur wil hier graag op gepaste wijze aandacht aan besteden. Corona maakt de viering lastig en kan de activiteiten onverwacht helemaal stilleggen dus let op Facebook, Nieuwsbrief of website van Altenatuur.

We brengen een jubileumboek uit 'Biodiversiteit in kaart, de rijke natuur van Altena'. Een prachtboek van 144 bladzijden met zeer veel foto's in kleur. Paperback, 21 x 25 cm.
Het geeft informatie over de ontwikkelingen van de natuur in de laatste tientallen jaren op ons eiland. Het is ook bedoeld als een duwtje in de rug voor de nieuwe gemeente Altena, boeren, ondernemers en bewoners om zelf op een goede manier aan de slag te gaan om een goede biodiversiteit te ontwikkelen of te herstellen. Het boek is gratis voor leden en kost anderen € 10,-. Zie bijgevoegde flyer voor omslag en inhoud van dit prachtige boek!

Activiteiten rond het jubileum
Donderdag 22 oktober: aanbieding 1e exemplaar aan de gemeente Altena
Bij deze bijeenkomst kunnen vanwege coronagevaar slechts maximaal 30 mensen aanwezig zijn die daarvoor persoonlijk uitgenodigd worden. Er wordt dan ook officieel afscheid genomen van Johan Koekkoek als actief bestuurslid. Vanaf de oprichting is hij secretaris geweest van Altenatuur.

Zaterdag 24 oktober: uitreiking jubileumboek aan leden
Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om wat dieper op de inhoud van het boek in te gaan is het mogelijk om op 4 locaties het boek in ontvangst te nemen. Dat is op zaterdag 24 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur. Op deze plekken zullen één of meer schrijvers van het boek, een bestuurslid en een pionier in circulaire landbouw aanwezig zijn. Schrijvers en bestuursleden kunnen toelichting op het boek geven. De pioniers kunnen vertellen over hun inspanningen in hun bedrijf om een gezonde natuur te behouden en te verrijken.

Inschrijven is nodig vanwege Corona.  
Je kunt je inschrijven voor een locatie door een e-mail (altenatuur@gmail.com) of een Whatsapp te sturen (Goof van Vliet 06-28703838). Geef daarbij naam, e-mailadres of telefoon en locatie van voorkeur aan. Geef ook graag 2e en 3e voorkeur aan.

Meldt je zo snel mogelijk aan om dit schitterende boek af te halen, voor een van onderstaande locaties:
 
  1. Fort Giessen Giessensesteeg 2 Aanwezig: schrijvers over biodiversiteit, vogels, vlinders, vissen, vleermuizen, nachtvlinders. Brabants Landschap over vergroten biodiversiteit. De VVV Biesboschlinie organiseert om 14.00 uur vanuit het fort haar eerste natuurwandeling.
  2. Boerderij Bloemweg 9 in Uppel. Schrijvers over weidevogels en het succesverhaal van het Europese patrijzenproject. Rens & Gabrielle Kolff over biologisch boeren.
  3. Campus Almkerk Laagt 16. Schrijvers over bomen en zwaluwen. Arend en Simone Koekkoek over pixel landbouw.
  4. Tent in Struikwaard naast ventweg tussen Wilhelminasluis en nieuwe rotonde Giessen. Schrijvers over bodemkwaliteit en uilen. Brabants Landschap en Johan Koekkoek over strokenteelt als veelbelovende nieuwe vorm van landbouw. Afscheid nemen van Johan als secretaris van Altenatuur is hier mogelijk.

Auto parkeren is bij alle vier de locaties mogelijk maar als het mooi weer is liever op de fiets.

Belangstellenden die geen lid zijn zullen het boek kunnen kopen bij boekhandel Tante Bethje in Woudrichem en in diverse winkels verspreid over de gemeente Altena.
Leden die onverhoopt niet in de gelegenheid zijn om het boek op 24 oktober op te halen krijgen het thuisbezorgd, maar we hopen natuurlijk zoveel mogelijk leden te ontmoeten op de 24ste!

Nieuws van de penningmeester
Meer dan 350 leden hebben hun contributie voor 2020 al betaald. Een deel jammer genoeg nog niet. Als u tot de laatsten behoort wilt u dan uw contributie van € 15,- of 20,- overmaken naar onze - nieuwe - bankrekening NL02 TRIO 0320 0045 54? Bedankt alvast, wij zijn er blij mee.Beleef de Vogeltrek op de Groesplaat bij Woudrichem met de Euro Birdwatch op zaterdag 3 oktober

Op zaterdag 3 oktober aanstaande neemt een trektelteam van Altenatuur samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In 40 landen in heel Europa worden deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten. Het team staat om 7 uur bij de Telpost De Groesplaat, Woudrichem. Er wordt geteld tot ongeveer 3 uur 's middags. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend. Vorig jaar werden 824.000 vogels in Nederland geteld.

 

De Euro Birdwatch vogeltrektelling van 2019 op de Groesplaat

LET OP: Dit jaar kunnen deelnemers alleen meedoen als ze zichzelf voor 28 september hebben aangemeld. Vanwege Corona, kunnen niet te veel mensen op 1 plek samen staan. Zo nodig komt er een 2e plek. Om teleurstelling te voorkomen, is het belangrijk dat je op tijd doorgeeft dat je wilt komen. Geef ook aan van hoe laat tot hoe laat. Stuur het naar jwdenbesten@gmail.com Contactpersoon: Jan Willem den Besten, 0681498173. Meer informatie over World BirdWatch http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/birdwatch

Overige activiteiten om vast te leggen in de agenda
  1. Zaterdag 7 november: landelijke natuurwerkdag van 8.30 - 13 uur, locatie volgt.
  2. Zaterdag 14 november: Watervogelwandeling Munnikenland van 9.30 - 12.30 uur. Verzamelen op Fort Giessen vertrek om 9.00 uur.