Contact

TIPS

  • nationale bloem verkiezing

          

Met meer dan 25.000 stemmen is er onlangs massaal gestemd voor de Nationale Bloem van Nederland! Waar Oostenrijk de edelweiss heeft, de Belgen de klaproos en de Finnen het lelietje-van-dalen staan wij met lege handen. Daar moet verandering in komen zo dachten wij en daarom organiseren we deze Nationale Bloem Verkiezing! Inmiddels is de shortlist van vijf bloemen bekend. Nee, de tulp staat er niet bij, die hoort al bij Hongarije én Turkije en groeit ook niet in het wild.
De bloemen waarop heel veel mensen stemden zie je hierboven. Gezamenlijk kregen ze 40% procent van de 25.000 stemmen. Voor de definitieve keuze kun je opnieuw stemmen tot vrijdag 2 juni en in de uitzending Vroege Vogels op zondagmorgen 4 juni 2023 wordt de Nationale Bloem feestelijk bekend gemaakt!

STEM HIER

 

 

  • Maak grijs groener!


Bestaat jouw tuin voornamelijk uit tegels? Dat kan beter! Met de campagne 'Maak Grijs Groener' willen we je inspireren om aan de slag te gaan met biodiversiteit in je omgeving. Zo zorgen we samen voor een sterke, diverse leefomgeving. 
Doe mee voor meer biodiversiteit... 
 
  • Best LID

Regelmatig krijgt onze penningmeester van leden te horen dat ze graag hun contributie via automatische incasso zouden willen voldoen, omdat ze anders vergeten hun bijdrage over te maken. Het bestuur van Altenatuur heeft besloten om deze mogelijkheid aan te bieden aan leden die dat graag willen. Het controleren van de contributies is elk jaar behoorlijk arbeidsintensief, vandaar dat onze penningmeester Erik Gouw hoopt dat zoveel mogelijk leden hiervan gebruik gaan maken. We willen benadrukken dat het niet verplicht is.

Het formulier waarmee u de automatische incasso kunt aanvragen vindt u hier.


Illustratie: Depositphotos
 


 
  • Help de boomblauwtjes


Foto: Jan van Haaften

De boomblauwtjes zijn weg en we moeten tot april volgend jaar wachten om ze weer te zien. Ze zijn nu als pop in de strooisellaag. Niet alle bladeren en ander dor materiaal weghalen dus, maar zoveel mogelijk laten liggen.

 

 
  • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.

 

 
  • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.