Contact

TIPS

 

  • Nationale tuinvogeltelling 2022

Al vele jaren organiseert Vogelbescherming Nederland een nationale tuinvogeltelling. Vorig jaar werd daar massaal aan deelgenomen. Waarschijnlijk omdat er meer mensen aan huis gebonden waren vanwege corona.

Dit jaar is de telling op 28, 29 en 30 januari. Als u ook (weer) mee wil doen staan daarvoor hier alle nodige gegevens om de telling goed te doen en door te geven.
Tijdens de tuinvogeltelling is er vorig jaar enthousiast geteld. 542 deelnemers uit Altena telden bijna 11.000 vogels en gaven hun telling door aan Vogelbescherming/Sovon. Bekijk het overzicht. We zijn benieuwd naar het resultaat van dit jaar.

Top 3 van 2021 in Altena:

  • even wat anders

Regelmatig krijgt onze penningmeester van leden te horen dat ze graag hun contributie via automatische incasso zouden willen voldoen, omdat ze anders vergeten hun bijdrage over te maken. Het bestuur van Altenatuur heeft besloten om deze mogelijkheid aan te bieden aan leden die dat graag willen. Het controleren van de contributies is elk jaar behoorlijk arbeidsintensief, vandaar dat onze penningmeester Erik Gouw hoopt dat zoveel mogelijk leden hiervan gebruik gaan maken. We willen benadrukken dat het niet verplicht is.

Het formulier waarmee u de automatische incasso kunt aanvragen vindt u hier.


Illustratie: Depositphotos
 


 
  • Wees voorbereid

Heeft u het geluk ooit een pestvogel-invasie mee te maken, dan kunnen deze wonderbare vogels maar zo in uw tuin komen. 's Zomers leven ze namelijk van de muggen die in het hoge noorden dan zo talrijk zijn. Maar 's winters, als de muggen sterven of slapen, stappen ze over op bessen. Bij voorkeur die van de meidoorn, Gelderse roos, liguster of dwergmispel. Plant dus één van deze prachtige soorten zolang de grond vorstvrij is, dan bent u maar voorbereid op hun komst.
Voor meer info: klik hier.


Pestvogels op vuurdoorn. Foto: Bart Vastenhouw-Saxifraga


 
  • help de egel de winter door


foto: Saxifraga

Wanneer de buitentemperatuur onder de 10°C duikt, wordt het voor een egel moeilijk om genoeg voedsel te vinden om actief te blijven. Daarom gaat hij in winterslaap van oktober/november tot maart of april. Om energie te sparen gaat een egel in de 'stand-by' modus: dat betekent dat hij overgaat op een trage ademhaling, een lage lichaamstemperatuur (van 1 tot 5°C) en een verminderde stofwisseling. Ondanks zijn zuinigheid verliest een egel toch nog zo'n 30% van zijn lichaamsgewicht.
Een egel slaapt niet de hele winter onafgebroken door. Zelfs tijdens een strenge winter wordt hij al eens wakker om op pad te gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zijn nest niet warm genoeg is en hij op zoek gaat naar een beter bed. Vaak worden egels ook gewekt door (over)ijverige tuiniers die de tuin of de schuur opruimen. In beide gevallen kun je hem een handje helpen door een geschikte slaapkamer aan te bieden. Een egel maakt zijn nest van droge bladeren, en dat liefst onder een haag, een hooimijt, een houtstapel of een ander rommelig hoekje. Wie van zijn tuin een egelhotel wil maken, doet er dus goed aan om niet te veel op te ruimen. Je kunt bijvoorbeeld snoeihout aan de rand van je tuin laten liggen in plaats van het naar het milieupark te brengen. Of een hoop van bladeren maken. Je kunt hem natuurlijk ook helpen met een kant-en-klare nestkast uit de dierenwinkel.

 

 

  • Help de boomblauwtjes


Foto: Jan van Haaften

De boomblauwtjes zijn weg en we moeten tot april volgend jaar wachten om ze weer te zien. Ze zijn nu als pop in de strooisellaag. Niet alle bladeren en ander dor materiaal weghalen dus, maar zoveel mogelijk laten liggen.

 
  • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.

 
  • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.