Contact

TIPS

 • Infomarkt Altenatuur

  Zaterdagmiddag 18 september op Fort Giessen van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Tijdens deze infomarkt laten veel vrijwilligers van Altenatuur zien waar men in de vereniging mee bezig is.Leden van werkgroepen, commissies, bestuur en de makers van het Altenatuurtje geven informatie over wat ze doen, gedaan hebben en nog van plan zijn. Alles in kleine groepjes i.v.m. coronaregels. Kijk waar uw interesse ligt en laat u bijpraten. Opgave voor deelname aan activiteiten is mogelijk en belangstelling voor cursussen wordt gepeild. De infomarkt bestaat uit de volgende tafels:
 • Tafel Weidevogelbescherming
 • Tafel Vogelwerkgroep (uilen, zwaluwen, vogelinventarisaties)
 • Tafel Plantenwerkgroep en Insecteninventarisaties
 • Tafel verenigingsblad Altenatuurtje en Vleermuizenonderzoek
 • Tafel schone energie samen met Altena Nieuwe Energie
 • Tafel ecologische landjes, grote tuinen, voedselbossen
 • Tafel werkgroep Natuur Inclusief Altena
 • Tafel Strokenteelt Struikwaard en circulaire landbouw Altena
 • Tafel Beheercommissie Natuurgebieden en bestuurszaken
Er zijn drankjes en hapjes. Geïnteresseerden van buiten de vereniging zijn ook welkom.
Al met al een gezellige middag die draait om ontmoeting en kennismaking.
U komt toch ook? Noteer de datum in uw agenda.

 

 

 • Plan BoomPlan Boom is een landelijke actie van de Nederlandse natuur- en milieufederaties om de komende vier jaar tien miljoen bomen te planten in Nederland.
De milieufederaties ontvangen hiervoor een bedrag van € 2,25 miljoen van de Postcodeloterij. In Brabant heeft de Brabantse Milieufederatie samenwerking gezocht met Brabants Landschap en IVN Brabant. Provincie Noord-Brabant wil in tien jaar tijd veertig miljoen bomen planten om ontbossing tegen te gaan.

Heeft u ruimte voor een vogelbosje, struweel-singel of -haag en niet in aanmerking komen voor een andere subsidie van Brabants Landschap dan biedt PlanBoom wellicht wel die mogelijkheid. Probeer het!
 
Voor meer info over de voorwaarden stuur dan een e-mail naar altenatuur@gmail.com of neem contact op met Margo van Beem (06-55772591) of Goof van Vliet (06-28703838).
 


 

 • Liniepadfestival als Ode aan het Landschap

SLEEUWIJK - Het achtste Liniepadfestival brengt dit jaar een Ode aan het landschap van de Hollandse Waterlinie. Het Liniepadfestival wordt gehouden van 11 tot en met 19 september en verbindt het weekend van Open Monumentendag met het eerste kunstweekend van Stichting Kunst in Almkerk.
Tijdens het Liniepadfestival wordt kunst getoond langs het Liniepad en als een drijvende galerie in het water van de Zevenbansche Boezem. Ook de bunkers langs het pad worden ingezet voor kunstuitingen, zoals in voorgaande jaren de breibunker, de bunkerbieb en exposities rondom de bunkers en de twee watermolens langs het Liniepad. In het voormalige gemaaltje worden opnieuw workshops Hollandse landschappen schilderen gehouden.
Het Liniepadfestival verbindt dit jaar de twee weekenden van Open Monumentendag op 11 en 12 september met het weekend van 18 en 19 september als de eerste kunstroute van stichting Kunst in Altena wordt gehouden rond het gemeentehuis in Almkerk. Een speciale fiets/wandelroute verbindt het gemeentehuis met het Liniepad en de forten van de Hollandse Waterlinie. De route voert langs kunst in de openbare ruimte in de dorpen Uppel, Almkerk en Nieuwendijk en de tijdelijke kunst langs het Liniepad. In de weekenden zijn extra activiteiten langs het pad, zoals muziek en een workshop vliegeren en vliegers maken.

         


Het eerste Liniepadfestival werd gehouden in 2012 en is opgezet om het verhaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het omliggende landschap te vertellen. Het Liniepadfestival laat je genieten van de weidsheid van het landschap langs de waterlinie. Muziek, theater, erfgoed en landschapskunst rijgen zich aaneen als een kralensnoer van verhalen, dromen en gedichten. Laat je meevoeren op de stroom en geniet van de creativiteit die ontspruit aan het landschap. Soms mag je meedoen, soms mag je toekijken, maar altijd en overal mag je genieten van het landschap.
Met de keuze voor het thema 'Ode aan het landschap' borduurt het Liniepadfestival voort op voorgaande edities, maar haakt ze ook in het op het landelijke themajaar 'Ode aan het Landschap' van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. De Hollandse Waterlinies met 'water als bondgenoot' hebben ook het landschap in onze streek gevormd.
Het volledige programma wordt hier binnenkort gepubliceerd.

 
 
 • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.
 
 
 • Vergroen je balkon of dakterras
In Altena zie je steeds meer appartementencomplexen verrijzen met diverse balkons. Heb je zo'n balkon of dakterras, dan kun je dat natuurlijk goed gebruiken om er een groene oase maken. Groen is tenslotte niet alleen voorbehouden voor mensen met een tuin!
Met planten in potten, klimplanten en enkele draden creëer je ruimte voor bloemenpracht, maak je een minimoestuin en zorg je voor schaduw. Ook je balkon kan met zijn beplanting, nestkastjes en insectenhotel een plek zijn voor overwintering, broeden en voedsel voor vogels en vlinders.

Hoe? Dat vind je hier.
 

 

 • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.
 
 
 • Verkoeling in de tuin; 6 tips

Vanwege klimaatverandering is afgelopen jaren het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Voor de een is dat een zegen en voor de ander een vloek. Eindelijk weer 's avonds buiten eten en in het weekend genieten van de zon. Maar ook plaknachten, lekker zweten en drukte aan het strand. En vergeet de lokale onweersbuien niet. Wordt het dit jaar weer zo'n warme zomer? Ben je op zoek naar verkoeling, maak dan van jouw tuin een fijne groene plek.  
 • Witte kwikstaartDe witte kwikstaart herken je direct in Altena en daarbuiten. Hij vliegt omhoog en omlaag en vooral vaak voor je fiets uit. Let de komende paar dagen eens goed op deze vrolijke boerenlandvogel. De jongen van de witte kwikstaart vliegen nu namelijk uit. De komende week worden ze nog wel door hun ouders gevoerd. Daarna kunnen ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Voor de ouders is het dan tijd om te beslissen of ze nog een tweede nest gaan maken dit jaar.

bron: Nature Today.nl