Contact

TIPS


 
  • Maak grijs groener!


Bestaat jouw tuin voornamelijk uit tegels? Dat kan beter! Met de campagne 'Maak Grijs Groener' willen we je inspireren om aan de slag te gaan met biodiversiteit in je omgeving. Zo zorgen we samen voor een sterke, diverse leefomgeving. 
Doe mee voor meer biodiversiteit... 
  • Week Zonder Afval


In onze gemeente zamelen we veel afval gescheiden in zodat het recyclebaar is. Nog beter is het om de berg met afval te verkleinen! In de week van maandag 30 mei tot en met zondag 5 juni is de Week Zonder Afval.
Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, print minder, geef je kleding een tweede leven, kies voor herbruikbare verpakkingen of repareer kapotte spullen. Doe jij ook mee? Kijk eens op www.weekzonderafval.nl en meld je aan om elke dag een andere tip te ontvangen.
 
 
  • Gratis boekje Tuinieren voor Vlinders

Meer vlinders in de tuin, wie wil dat nou niet? Met deze tips maakt u uw tuin eenvoudig vlindervriendelijk. Ook goed voor bijen en andere insecten!De Vlinderstichting heeft samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra dit boekje gemaakt. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten zie je in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van je tuin voor vlinders. Wil jij ook vlinders in je tuin?

Het boekje is HIER  te bestellen.
 
 
  • Beleef de lente


Ben je aan een nieuwe verslaving toe? Dan is dit misschien wel een heel veilige want in de lente kun je meegenieten van het liefdesleven van vogels zoals bosuil, steenuil en ooievaar. Kijk live mee hoe vogels broeden, eieren uitkomen en kuikens opgroeien en uitvliegen. Een schitterend schouwspel. Ga voor meer informatie naar beleefdelente.nl.


 
 
  • Best LID

Regelmatig krijgt onze penningmeester van leden te horen dat ze graag hun contributie via automatische incasso zouden willen voldoen, omdat ze anders vergeten hun bijdrage over te maken. Het bestuur van Altenatuur heeft besloten om deze mogelijkheid aan te bieden aan leden die dat graag willen. Het controleren van de contributies is elk jaar behoorlijk arbeidsintensief, vandaar dat onze penningmeester Erik Gouw hoopt dat zoveel mogelijk leden hiervan gebruik gaan maken. We willen benadrukken dat het niet verplicht is.

Het formulier waarmee u de automatische incasso kunt aanvragen vindt u hier.


Illustratie: Depositphotos
 


 
  • Help de boomblauwtjes


Foto: Jan van Haaften

De boomblauwtjes zijn weg en we moeten tot april volgend jaar wachten om ze weer te zien. Ze zijn nu als pop in de strooisellaag. Niet alle bladeren en ander dor materiaal weghalen dus, maar zoveel mogelijk laten liggen.
 

 
  • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.
 

 
  • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.