Contact

TIPS

 
 • TV-serie 'Vier Jaargetijden'

                                            over natuur in Brabant

Tot en met november zendt Omroep Brabant de serie 'De Vier Jaargetijden' uit. In de 20-delige serie vertellen boswachters, schaapsherders én natuurmakers verhalen over de Brabantse natuur door de seizoenen heen. Zij geven antwoord op de vraag 'zien we de relatie tussen ons en de natuur nog wel?' Ook onderwerpen als kunst, tradities, gezondheid, eten en drinken, recreatie en de energietransitie komen ter sprake.

De serie is elke donderdag rond 18.15 uur te zien op Omroep Brabant.
De al vertoonde afleveringen zijn terug te vinden op de
website van Omroep Brabant .
 
 
 • Water- en wintervogelcursus

Wil je vogels die 's winters in Nederland voorkomen beter leren kennen? Dan is deze cursus iets voor jou. In tien lessen breng je je kennis over de determinatie en ecologie van water- en wintervogels op een hoger peil.
De lessen worden digitaal gegeven en je volgt de cursus vanuit huis.Na 10 lessen weet je welke watervogels en roofvogels je 's winters kunt tegenkomen in je omgeving en hoe je ze herkent. Om de week krijg je een digitale les van ongeveer 75 minuten en huiswerkopdrachten om buiten uit te voeren. De cursus begint op 27 september en loopt door tot eind februari 2023. Helaas is het niet gratis!
Het hele bericht (en aanmelden) kun je HIER vinden.
 
 
 • NatuurStreken zoomt in
  op Brabants Bodem Het project Brabants Bodem is onderdeel van het Van Gogh Nationaal Park en wil melkveebedrijven die helpen met behoud van dit mooie landschap gaan belonen. Jochem en Joost van Natuurstreken gingen kijken bij de veldmetingen die worden gedaan om te bepalen hoe het met de biodiversiteit op deze bedrijven gesteld is. 

Kijk in deze extra lange aflevering wat ze ontdekken
 
 
 • Maak grijs groener!


Bestaat jouw tuin voornamelijk uit tegels? Dat kan beter! Met de campagne 'Maak Grijs Groener' willen we je inspireren om aan de slag te gaan met biodiversiteit in je omgeving. Zo zorgen we samen voor een sterke, diverse leefomgeving. 
Doe mee voor meer biodiversiteit...


 
 
 • Gratis boekje Tuinieren voor Vlinders

Meer vlinders in de tuin, wie wil dat nou niet? Met deze tips maakt u uw tuin eenvoudig vlindervriendelijk. Ook goed voor bijen en andere insecten!De Vlinderstichting heeft samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra dit boekje gemaakt. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten zie je in de tuin? Met praktische tips voor het inrichten van je tuin voor vlinders. Wil jij ook vlinders in je tuin?

Het boekje is HIER  te bestellen.
 
 
 • Best LID

Regelmatig krijgt onze penningmeester van leden te horen dat ze graag hun contributie via automatische incasso zouden willen voldoen, omdat ze anders vergeten hun bijdrage over te maken. Het bestuur van Altenatuur heeft besloten om deze mogelijkheid aan te bieden aan leden die dat graag willen. Het controleren van de contributies is elk jaar behoorlijk arbeidsintensief, vandaar dat onze penningmeester Erik Gouw hoopt dat zoveel mogelijk leden hiervan gebruik gaan maken. We willen benadrukken dat het niet verplicht is.

Het formulier waarmee u de automatische incasso kunt aanvragen vindt u hier.


Illustratie: Depositphotos
 


 
 • Help de boomblauwtjes


Foto: Jan van Haaften

De boomblauwtjes zijn weg en we moeten tot april volgend jaar wachten om ze weer te zien. Ze zijn nu als pop in de strooisellaag. Niet alle bladeren en ander dor materiaal weghalen dus, maar zoveel mogelijk laten liggen.
 

 
 • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.
 

 
 • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.