Contact

TIPS

 

  • Help egels de winter doorHet gaat erg slecht met de egel in Nederland. Het aantal egels gaat genadeloos achteruit en is in 10 jaar tijd gehalveerd. Ze raken uitgehongerd, vergiftigd of worden overreden. Maak van de tuin een fijne en veilige plek voor egels met de 3 tips hieronder.

1 Maak een rommelhoekje voor egels. In de herfst liggen er heel wat bladeren en takjes op de grond. Veeg ze bij elkaar en maak er een hoopje van onder een struik of heg. Zo maak je een beschut plekje waar egels hun winterslaap kunnen houden.

2 Help dorstige egels. Je kunt op beschutte plekken waterschalen neerzetten. Het liefst met een lage rand, waar ze gemakkelijk overheen klimmen. Geef egels nooit melk. Daar krijgen ze diarree van.

3 Bouw een thuis voor de egel. Vraag het gratis egelhuispakket aan. Met o.a. tips voor het maken van een egelhuis en een egelsnelweg.
Ga naar: http://nm.nl/egelhuispakken

 
 
  • Nationale  Tuinvogeltelling

Het is winter, en de mezen en roodborsten trekken weer de tuinen in. Gezellig en leuk om naar te kijken. Precies daarom is de Nationale Tuinvogeltelling in de winter. De volgende Tuinvogeltelling is van 27 tot en met 29 januari 2023. Tienduizenden mensen tellen in dat weekend één keer een half uurtje de vogels in hun tuin. Die tellingen laten zien hoe het gaat met de vogels en zo helpen ze de vogels te beschermen. Help je mee?Schrijf je nu alvast in voor de nieuwsbrief van de Nationale Tuinvogeltelling. Extra leuk: als je je nu aanmeldt, ontvangt je gratis de Special Vogels Voeren én een kortingscode voor voer en voersystemen in de webshop van Vogelbescherming. Meld je nu HIER aan voor nieuws over de Tuinvogeltelling!

 


 

  • Maak grijs groener!


Bestaat jouw tuin voornamelijk uit tegels? Dat kan beter! Met de campagne 'Maak Grijs Groener' willen we je inspireren om aan de slag te gaan met biodiversiteit in je omgeving. Zo zorgen we samen voor een sterke, diverse leefomgeving. 
Doe mee voor meer biodiversiteit... 
 
  • Best LID

Regelmatig krijgt onze penningmeester van leden te horen dat ze graag hun contributie via automatische incasso zouden willen voldoen, omdat ze anders vergeten hun bijdrage over te maken. Het bestuur van Altenatuur heeft besloten om deze mogelijkheid aan te bieden aan leden die dat graag willen. Het controleren van de contributies is elk jaar behoorlijk arbeidsintensief, vandaar dat onze penningmeester Erik Gouw hoopt dat zoveel mogelijk leden hiervan gebruik gaan maken. We willen benadrukken dat het niet verplicht is.

Het formulier waarmee u de automatische incasso kunt aanvragen vindt u hier.


Illustratie: Depositphotos
 


 
  • Help de boomblauwtjes


Foto: Jan van Haaften

De boomblauwtjes zijn weg en we moeten tot april volgend jaar wachten om ze weer te zien. Ze zijn nu als pop in de strooisellaag. Niet alle bladeren en ander dor materiaal weghalen dus, maar zoveel mogelijk laten liggen.

 

 
  • Een tekenbeet doet meer dan je weet!
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren. In bos, heide en ook in de tuin, in binnen- en buitenland.
 
Ben je 'in het groen' geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk. In dit filmpje en ook in deze folder zie je hoe je dit doet en wanneer je de huisarts moet inschakelen. Voor kinderen is er deze handige folder.
Hoe je een tekenbeet voorkomt en meer info vind je op www.tekenweetjes.nl.

 

 
  • De tuintelling als waarschuwingssysteem


foto: Piet Munsterman

 
Het is een treurig gezicht; dode of zieke vogels in de tuin. Soms is de oorzaak daarvan een vogelziekte. Jaarrond Tuintelling kan bijdragen aan het in kaart brengen van de aantallen van vogels die kampen met vervelende ziektes.
 
Ook jij kunt een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door mee te tellen, want hoe meer tuinen hoe meer betrouwbare gegevens. Meld daarom zo snel mogelijk dode groenlingen en andere vinkachtingen via Sovon.

Het hele bericht vind je   HIER.