Contact

Notulen 2020

Notulen Ledenvergadering 18 februari 2020

Fort Giessen, aanvang 20.00 uur.

Aanwezig 32 leden. Afmeldingen: Rob Mulder en Jos Schenkeveld.

 

1. Opening

• Onze voorzitter gaat uitvoerig in op het item NIA. Natuur Inclusief Altena. Deze groep onder leiding van Roel Wigman heeft zich aangesloten bij Altenatuur. De groep heeft afgelopen jaar een zwaluwtoren in Sleeuwijk tot stand gebracht. Sleeuwijk kende een bovengemiddelde last van muggen. Met deze toren en een behoorlijk aantal vleermuizen- en vogelkasten hoopt men de komende jaren minder overlast te ervaren. Ook heeft NIA samen met de gemeente de strijd aangebonden met de eikenprocessierups door het aantal koolmezenkasten fors uit te breiden. Op dit moment zetten zij zich in voor de aanleg van een klimaatbos nabij Sleeuwijk. Roel zal ook toetreden tot het bestuur van Altenatuur, maar daarover meer bij het betreffende agendapunt.

• Het biodiversiteitsnummer van het Altenatuurtje. Gezien de omvang van de beschikbare kopij is besloten het beoogde volgnummer van het Altenatuurtje achterweg te laten en het tot Jubileumboek te verheffen, 2020 is immers het jaar dat 40 jaar geleden de fundering is gelegd voor de vereniging, zo zegt de voorzitter. Een mooie reden om de toch wel forse uitgave van het boek met een jubileum-etiket de geschiedenis in te laten gaan.

• De faunatoren in Dussen heeft zijn fundatie deze week gekregen. De drijvende krachten achter dit bouwwerk: Len Bruining, Linda van Zwet, Roel Wigman en bouwer Michiel de Hart, die de klus als aannemer realiseert. De voorzitter blaast de loftrompet.

• Klimaattafels. Begin februari hebben zo'n 120 inwoners gele briefjes geplakt in fort Altena om wensen aan de gemeente kenbaar te maken. De gemeente gaat de briefjes rubriceren en komt dan 2 maart terug om de vervolgstappen te bespreken. In juni moet een belangrijk document richting Den Haag gestuurd worden om aan te geven wat onze inzet is om aan de nationale verplichtingen van Parijs te gaan voldoen.

Jaap leest de 1-2-3 van de duurzame energie nog eens voor:

1 = Isoleren; 2 = Zelf opwekken; 3 = Duurzaam inkopen.

We moeten het probleem niet bij buren of het nageslacht leggen, subsidies moeten benut worden, we moeten lokaal eigenaar blijven van de oplossing, zodat de winst ten goede komt van de regio. We gaan voor een koppositie op het gebied van nieuwe energie, biodiversiteit en kringlooplandbouw. CO2- NEUTRAAL MOET!!!

• Femke Dingemans van de Brabantse Milieu Federatie is aanwezig. Zij zal straks een kleine presentatie geven.

• De Club: aantal leden 440 !! Winst dit jaar van 29 leden!

• Er zijn zo'n 100 actieve vrijwilligers.


2. Notulen van 19 februari 2019, gepubliceerd in Altenatuurtje 111

Zijn er opmerkingen? Het blijft stil, conclusie: goedgekeurd.


3. Jaarverslag van de secretaris

Alle werkgroepen passeren even de revue. Vanwege de tijd plaatst de secretaris opmerkingen bij enkele details. In de media, maar vooral in het Altenatuurtje en in onze nieuwsbrieven, wordt aan bijna alle activiteiten uitgebreid aandacht besteed. De vergadering stemt in met deze korte mondelinge versie van het jaarverslag.


4. Jaarverslag Penningmeester

De penningmeester staat bij een aantal opvallende posten even stil. Bijvoorbeeld bij de financiën van de faunatoren in Dussen. Daar is al veel geld van binnen, maar dat is nog niet uitgegeven. Boekhoudkundig moet dat verantwoord worden. Zo heeft ons bestuur gemeend het in de boeken te moeten zetten.

Bij de Balans: het afschrijven van de cv-kachel van de Kringloop door betaling van de Altenatuurtjes door de Kringloop is belastingtechnisch niet geaccepteerd door het administratiekantoor van de Kringloop. Altenatuur moet zelf de rekeningen plus de BTW betalen. Altenatuur en de Kringloop worden niet als één belastingentiteit geaccepteerd. Het zij zo. We gaan het hele cv-dossier met afschrijvingsverplichtingen overdoen aan de Kringloop. Volgend jaar hopen we dat in de balans verwerkt te hebben.
Er worden over de cijfers verder geen vragen gesteld.




5. Verslag kascontrolecommissie

Jan de Peuter en Bart Verkade hebben bij Margo de boeken gecontroleerd. Bart en Jan hebben een mooi ondertekend document opgesteld dat door Jan de Peuter aan de voorzitter ter hand is gesteld. Jaap leest het voor. Onder applaus worden Jan en Bart bedankt voor de geleverde prestatie en daarmee wordt de penningmeester décharge verleend van het gevoerde beleid. De kascontrole zal volgend jaar uitgevoerd worden door Bart Verkade en Gerarda van Breugel.


6. Bestuursverkiezing.

Margo treedt af als penningmeester en Erik Gouw zal haar opvolgen, als uiteraard de vergadering daarmee instemt. Applaus.

Jaap bedankt uitvoerig Margo, onder-tussen scharrelt Coby van Diggelen naar achteren om een boeket tevoorschijn te toveren. Om het werk van onze penningmeester bijzonder te waarderen wordt Margo ook een passend cadeau aangeboden. Ook daarvoor wordt weer geklapt. Maar… Margo blijft wel in het bestuur, waarvoor wij zeer dankbaar zijn, aldus de voorzitter. Zij gaat zich richten op de plantenwerkgroep.

Inmiddels is duidelijk dat Erik Gouw zijn benoeming als penningmeester aanvaardt. Ook hiervoor een stevig applaus.

Dan schenkt Jaap aandacht aan de bestuursverkiezing van Roel Wigman. Wij zullen, gezien zijn handicap, minstens eenmaal per jaar in Sleeuwijk vergaderen. Ook zal onze bestuursvergadering op de benedenverdieping gepland worden als Roel aangeeft om aanwezig te willen zijn. De vergadering stemt in met het voorstel om Roel als bestuurslid van Altenatuur te benoemen.

Dan komt de rest van de wisseling aan de beurt: Jeanette, Len en Johan. Er klinkt een applaus als zij zeggen dat ze ook weer willen.


7. Rondvraag

Jan de Peuter maakt een opmerking: Zonneweides van PV zijn lelijk in het landschap! Dat wilde hij even onder de aandacht brengen.

Goof van Vliet doet een oproep om op 26 maart a.s. mee te komen doen aan de discussie over de gevolgen van onze energietransitie in Altena. Hij roept groepjes van dorpelingen op om samen te komen en dan hun visie over de inrichting van ons landschap te etaleren. Zo kan de gemeente Altena zich richten op zaken die we met elkaar willen realiseren.

Goof haalt ook klimaatscepticus Marcel Crok nog aan. Hij roept mensen op zijn klimaatmanifest (ontkenning van klimaatprobleem), te ondertekenen op 27 februari.

Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieu Federatie (BMF0, laat verschillende werkvelden even de revue passeren.

• Vooral legt zij nadruk op de stikstofdiscussie rond de Natura 2000-gebieden. Terzijde: Len Bruining en Herman van krieken hebben stevig mee gedaan aan de mestdiscussie toen er in Meeuwen een mestverwerking geplaatst zou moeten worden .

• De BMF maakt zich ook druk over de energietransitie. Zij produceren een manifest waarmee gemeenten en waterschappen aan de slag kunnen als het gaat over zonneparken en windmolens.

• Verdozing. Het op grote schaal plaatsen van distributiecentra. De BMF helpt groepen om positie te kiezen in de procedures. Terzijde: Henk Kraaij maakt de opmerking dat online aankopen doen ter discussie moet komen.

• Momenteel is de BMF ook druk met de procedures rond het kappen van bomen langs (provinciale) wegen. Aandacht voor verdroging dankzij een geweldige achteruitgang van het bomenbestand.

• Als laatste: de BMF verzorgt training van groepen om water in de tuin en in het groen op te vangen.

8. Pauze
De voorzitter dankt beide inbrengers na de rondvraag. En sluit het formele deel van de ledenvergadering, waarna de pauze een aanvang neemt.

9. Na de pauze

Hans van Tilburg neemt ons mee in een prachtverhaal over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En dat met het geluid van het afschieten van een kanon. We schrikken niet maar horen het wel. Jaap bedankt Hans om 22.10 uur voor zijn verhaal en biedt hem een paar flessen wijn aan.

10. De voorzitter sluit de bijeenkomst. Om 22.25 uur sluit de voorzitter in het bijzijn van de secretaris het hek van Fort Giessen en doet het buitenlicht uit.

Johan Koekkoek, secretaris.

Terug naar Archief