Contact
Platbuik

Nachtvlinders (Macro) top 15

Nachtvlinders van Altena

Nachtvlinders zijn insecten die vooral 's nachts vliegen. Bij nachtvlinders maken we onderscheid tussen macro- en microvlinders. Macrovlinders zijn meestal groter en houden hun antennes in rust onder de vleugels. Microvlinders dragen hun antennes, in rust, op de rug. Maar het blijft opletten want sommige micro's zijn zo groot dat ze gemakkelijk voor een macro kunnen worden aangezien. Het omgekeerde kan ook omdat er macro's voorkomen die kleiner zijn dan menige micro.

Hieronder staat een voorbeeld van een kleine 'macro' en een grote 'micro'.In Nederland komen ongeveer 2300 soorten nachtvlinders voor. Daarvan zijn er ongeveer 900 macrovlinders.
In Altena zijn er vanaf het jaar 2000 tot nu bijna 1000 nachtvlinders waargenomen volgens de gegevens uit www.waarneming.nl.

Hierna staat daarvan de top 15 afgebeeld met hun kenmerken en plaatsen waar ze in Altena gespot zijn. Een rood blokje is een vierkante kilometer groot. Hoe roder zo'n km-hok is hoe meer waarnemingen er zijn geweest. De gegevens komen van waarneming.nl, uit de Veldgids Nachtvlinders van Tirion en gegevens uit eigen waarnemingen. De foto's zijn gemaakt door Jan van Haaften.Terug naar Nachtvlinders