Contact

Terugblik weidevogels 2022



Er gingen dit jaar weer ruim 100 vrijwilligers op pad om in samenwerking met de boeren in de hele gemeente nesten te beschermen. Er is een nieuwe (negende) loopgroep bijgekomen rond Woudrichem, zodat we weer een stukje waar nog niet gezocht werd hebben kunnen toevoegen.



Door de eerst koude en daarna droge omstandigheden vonden we met zijn allen weliswaar minder nesten, met name van de kievit, maar toch nog een heel behoorlijk aantal. Het waren er 649 in totaal, waarvan 445 van de kievit. In het topjaar 2021 vonden we 733 nesten, waarvan 538 van de kievit (zie tabel). Collega's op de droge zandgronden in Brabant zagen een aanmerkelijk forsere daling, de natte klei geeft de vogels een klein voordeel. In de grafiek is het aantal gevonden nesten in de afgelopen tien jaar te zien van de vijf belangrijkste soorten weidevogels (zie grafiek). Daarnaast worden er regelmatig andere akkervogels gevonden tijdens het beschermingswerk. Zo werden er dit jaar 9 nesten van graspiepers gevonden, 5 van de gele kwikstaart en ook 5 van de kleine plevier. Het is heel moeilijk om deze kleine goed verstopte nestjes te vinden!


De kuikenfase leek moeizamer te zijn dit jaar. Door de droogte was het voedselaanbod geringer en moeilijker bereikbaar in de harde klei. Tja en dan is het wel eens slikken om op een droge akker kuikens te zien lopen met weinig beschutting. En in de bomen om het perceel zitten kraaien die ook wel wat lusten. Er zijn echter wel degelijk ook succesverhalen.



Een boerin uit de omgeving van Woudrichem liet weten dat ze gelukkig op haar bedrijf wel veel vliegvlugge jongen had gezien. Haar bedrijf heeft braakstroken en kruidenrijke randen, waarin de kieviten met jongen een goed heenkomen konden vinden. Ook in de plas-dras gebieden was er natuurlijk veel minder sprake van droogte en deze gebieden zijn weer erg belangrijk geweest voor de weidevogels.

Al met al was het niet het meest succesvolle jaar voor de weidevogels, maar er zijn toch weer de nodige weidevogels groot geworden met dank aan de boeren en loonwerkers in Altena en de inzet van zoveel vrijwilligers. Volgend jaar hopen we op wat betere weersomstandigheden, want dat hebben de weidevogels nodig!






Marga Oerlemans